Kunststof verpakkingen

Kunststof verpakkingen

Gemiddeld opent iedere Nederlander per dag zeven verpakkingen. Een gemiddelde Europeaan opent in zijn leven zo'n 140.000 verpakkingen. Iedere seconde gaan er ongeveer 25.000 verpakkingen open in de Europese Unie.

Slecht verpakken kost jaarlijks ongeveer 5 miljard euro: voedsel dat door microlekkages in de verpakking bederft, kapotte meubels door onvoldoende verpakking, medicijnen die weggegooid moeten worden omdat de portiegroottes niet kloppen, enzovoorts.

Het maken van verpakkingen kost energie en grondstoffen en levert milieubelasting op. Toch zijn verpakkingen nodig. Ze verbeteren de houdbaarheid van voedingsmiddelen en bieden diverse producten bescherming tegen beschadiging tijdens transport en opslag.

Bij het ontwerpen van een verpakking is de keuzemogelijkheid van materialen groot. Afhankelijk van de specifieke eisen die men aan de verpakking stelt, wordt de meest geschikte kunststof gebruikt.

De eigenschappen van deze kunststof kunnen door middel van additieven worden aangepast. Het is ook mogelijk verschillende kunststoffen of combinaties met andere materialen, in laagjes op elkaar te hechten, zogenaamde laminaten, waardoor de eigenschappen van de verschillende kunststofsoorten en/of andere materialen worden gecombineerd.

Bron: nvgp.nl